Lue kattomaalauksista ja puhdistushuolloista vastaavan työnjohtajamme Jannen ajatuksia huoltojen merkityksestä vesikaton kunnolle.
Lue kattomaalauksista ja puhdistushuolloista vastaavan työnjohtajamme Jannen ajatuksia huoltojen merkityksestä vesikaton kunnolle.
Ennen talven tuloa on hyvä varmistaa, että kiinteistön vesikatto ja sadevesijärjestelmä toimivat niin, että vesi poistuu niistä mahdollisimman tehokkaasti. Sammalkasvusto, lika ja lehtiroskakertymät hidastavat aina tämän kokonaisuuden toimivuutta sekä mahdolliset syntyvät tukokset esim. vesikourun ja syöksytorven liitoskohdassa aiheuttavat erilaisia vuotoriskejä mm. yläpohjatilaan, parvekkeille, terasseille tai seinäpinnoille. Talven ja pakkasten tullessa voi sadevesijärjestelmään tulla myös erilaisia vaurioita, jotka jäiden sulaessa muuttavat veden normaalia virtausta. Vesikourujen lisäksi erityisesti sisäänpäin kaatavien kermikattojen kattokaivot ja niiden ympäristöt tulisi huolehtia puhtaaksi ennen talven tuloa, jotta vältytään jäätymisen aiheuttamilta vaurioilta kattokaivojen alueella.
Sadevesijärjestelmän puhtauden lisäksi on tärkeä tiedostaa myös kattopintojen puhtauden merkitys. Sammalkasvusto, lika ja lehtiroska kattopinnalla vaikuttavat veden normaaliin virtaukseen sadevesijärjestelmään ja runsaammat kertymät voivat muuttaa veden kulkua niin, että vesi ohjautuu paikkoihin, joissa vuotoriski esimerkiksi yläpohjatilaan tai asuinkerroksiin kasvaa. Lisäksi näillä alueilla vesi ja kosteus vaikuttavat pidempään läpi vuodenaikojen, mikä taas heikentää alla olevan kattopinnan ominaisuuksia (esim. peltikaton sinkityksen tai maalipinnan nopeampi kuluminen, kermikaton saumojen raottuminen tai tiilipinnnan rapautuminen). Mikäli vesikattoa ei ole alun perin suunniteltu viherkatoksi, tulisi se lähtökohtaisesti pitää puhtaana sammalkasvustosta, lehtiroskasta ja muista likakertymistä, jotta se toimii suunnitellulla tavalla, eikä vesi ja kosteus jäisi vaikuttamaan normaalia pidempään kattopinnalle.
Säännöllisillä, vähintään kerran vuodessa tehtävillä huoltokäynneillä varmistetaan, että vesikaton sadevesijärjestelmä toimii suunnitellulla tavalla. Lisäksi säännöllisellä seurannalla pysytään kartalla siitä, mille alueille katolla kertyy sammalkasvustoa, lehtiroskaa tai muuta likaa. Kun myös näiden alueiden puhtaudesta huolehditaan säännöllisesti (puhdistus koko katolle tai sen osa-alueelle), vesi liikkuu katolta esteettömästi pois eikä jää vaikuttamaan kattopinnalle tai sadevesijärjestelmään pidemmäksi aikaa ja pahimmassa tapauksessa aiheuta vaurioita alapuolisille rakenteille.
Vaikka kiinteistön katto sijaitsisi selkeästi ympäröivän puuston yläpuolella, eikä näin tippuvat lehdet tai nopeasti kertyvä sammalkasvusto olisi kattoa rasittava tekijä, kulkeutuu esim. lintujen mukana näillekin katoille asioita, jotka voivat tukkia sadevesijärjestelmän. Myös pesinnän jälkeen hylätty pesä voi liikkua sateiden mukana vesikouruun tai kattokaivon päälle ja aiheuttaa järjestelmän tukkeutumisen.
Vuosittainen dokumentoitu tarkastus- ja huoltokäynti vesikatolle kannattaa tehdä aina, vaikka puista ei katolle lehtiä tippuisikaan. Näin vältytään erilaisilta yllätyksiltä ja varmistetaan, että vesi ohjautuu pois katolta suunnitellusti sadevesijärjestelmän kautta. Ennakoimalla varmistetaan myös se, että syys-lokakuun aikana pohjoisesta alkavat yöpakkaset eivät tule esteeksi vesikourujen, kattokaivojen tai katon puhdistukselle.
Kirjoittaja: Janne Lindgren, Kattomaalaukset ja -huollot
Julkaistu: 3.10.2024
Olen Janne Lindgren ja vastaan Kattotutkalla kattomaalauksien koulutuksesta ja työnjohdosta pääkaupunkiseudulla sekä puhdistushuolloista koko Suomen alueella. Koulutukseltani olen FM ja aineenopettaja.
Yrittäjäperheen lapsena olen saanut kasvaa vesikattojen maailmaan jo nuoresta. Kaikki kesäkaudet olenkin työskennellyt kattomaalausten parissa ja kokemusta on kertynyt jo 20 sesongin ajalta hyvin monenlaisista projekteista. Myös erilaiset vesikattojen huoltotyöt ovat tulleet tutuiksi näiden vuosien aikana.
Vapaa-ajalla liikkuminen lähiluonnossa oman perheen kanssa on parasta vastapainoa työelämälle. Välillä kutsuvat myös lapin polut ja virtaavat vedet. Lisäksi juoksu, hiihto ja rullahiihto antavat sopivasti urheilullisia haasteita läpi vuodenaikojen.
Asiakkaitamme ovat mm. taloyhtiöt, kiinteistöyhtiöt, seurakunnat, kaupungit ja kunnat. Osaamiseemme luottavat vahvasti useat isot kiinteistöalan tunnetut toimijat.
Mielenkiintoisia näkemyksiä, kokemuksia sekä uusia ajatuksia katoilta ja niiden ulkopuolelta. Uudessa Kattotutka-blogissa tartutaan ajankohtaisiin ja asiakkaitamme askarruttaviin teemoihin. Kirjoittajina toimivat omat työntekijämme, kattoalan asiantuntijat, jotka pääsevät tuomaan ammattitatonsa esiin ja jakamaan sen teille lukijoille.
Suomessa peltikatto altistuu hyvin erilaisille sääolosuhteille ja jos maalipintaan tulee syystä tai toisesta vaurioita, alkaa korroosion kehittyminen peltikatteessa. Jos katolla ei ole säännöllistä kattohuoltoa, pääsee pelti helposti ruostumaan ja voi kulua puhki jopa muutamassa vuodessa.
Peltikaton maalaus kannattaakin suorittaa ajoissa, sillä huoltomaalauksen ansiosta muutoin ehjän katteen elinkaarta on mahdollista jatkaa jopa 15 vuotta.
Tarkastamme, korjaamme ja huollamme peltikatot, kuparikatot, huopakatot ja tiilikatot – niin isoissa kuin pienissäkin kiinteistöissä. Peltikattoremontti ja huopakattoremontti voidaan tehdä myös ELINKAARIKATTO® -urakkamallilla ylivertaisella 25 vuoden täystakuulla!
Peltikaton maalaus, tiilikaton pinnoitus, kattojen lumenpudotus, vesikourujen saneeraus, sadevesijärjestelmät ja katon turvavarusteet täydentävät palveluvalikoimamme kokonaisvaltaiseksi, jolloin muita sopimuskumppaneita katon kunnossapitoon ei tarvita.